La Trona, un tram mític

16/05/2019

Al llarg dels anys, la Pujada a la Trona ha sofert diverses interrupcions en la seva celebració i canvis d'organitzador que no han permès que la cursa gaudís d'una vida llarga i prolongada al llarg dels anys. La primera edició va tenir lloc el 1977 de la mà de l’entitat que la va crear, Motor Club Vall del Ges, que la va organitzar durant sis anys consecutius, de 1977 a 1982, cessant les seves activitats a continuació.

Es van haver d’esperar 17 anys, fins el 1999, perquè aquesta pujada tornés al primer pla esportiu en ser rescatada per Escuderia Voltregà, que es va responsabilitzar de la seva organització i la va mantenir en el calendari durant set edicions, fins el 2006, amb una pausa intermèdia d'un any (2003) a causa d'un conflicte amb la federació de l'època.

Finalment i després d'una nova pausa de 2 anys, la Pujada a la Trona va ser organitzada per Escuderia Osona en una única edició, 2009, l'última disputada fins al moment. Excepte en la seva primera edició, la cursa ha puntuat sempre per al Campionat de Catalunya de Muntanya i el 2005 ho va ser per al Campionat d'Espanya de l'especialitat. Algunes de les seves edicions també han puntuat per al nacional de karts de 250cc i per al campionat d'Andorra d'automobilisme.

La famosa paella de la Trona, amb el seu espectacular mirador, és possiblement la corba reina de la pujada, malgrat que no és la més difícil ni l'únic angle d'aquest tipus que es pot trobar en el traçat. La Trona conté altres viratges similars, en la seva majoria tancats o amb poca visibilitat, amb una estretor molt característica en tot el seu desenvolupament i generalment amb fortes frenades i molta exigència quant a la traçada. En competició, La Trona ha estat l'escenari de no pocs incidents que han canviat el desenllaç de les curses de forma inesperada.

Per l'asfalt de la BV-4608 han rodat les millors màquines de cada època, pilotades pels més prestigiosos pilots del moment, entre ells el pluricampió Juan Fernández, que va vèncer l'edició de 1981 amb Lola-BMW, i “Jean Claude”, que es va imposar en l'edició de 1980 al mateix Fernández, pilotant així mateix un Lola-BMW. En 1982 va guanyar contra pronòstic Carlos Arenzana (Lola-BMW), imposant-se també a Juan Fernández.

A més d'aquests importants noms, el podi de la Trona també ha vist pilots del carisma d'Andrés Vilariño, Claudi Caba, Pietro Raddi, Gerard de la Casa, Santi Marcenaro, Alfonso Tórmez i un llarg etcètera. A més, La Trona és famosa per ser l'escenari de multitud de trams de ral·li, primordialment del Ral·li Osona però també en el seu moment del Rally Catalunya del Campionat del Món, entre altres curses.

Palmarès de la Pujada a La Trona
1977  Alfonso Tórmez         Martini Mk12/F-1800
1978  Alfonso Tórmez         Martini Mk12/F-1800
1979  José María Fernández     Porsche 911 Carrera RS
1980  “Jean Claude”           Lola T298-BMW
1981  Juan Fernández        Lola T296-BMW
1982  Carlos Arenzana        Lola T298-BMW
1999  Gerard de la Casa     Osella PA9-BMW
2000  Jordi Enjuanes          Van Diemen RF95 2.0/F-Renault
2001  Jordi Enjuanes          Van Diemen RF95 2.0/F-Renault
2002  Jordi Enjuanes          Van Diemen RF95 2.0/F-Renault
2004  Josep Maria Guitart    Speed Car GT10
2005  Gorka Apalantza       BRC CM02
2006  Jordi Grinyó             Speed Car GT 1000
2009  Carles Mestres         Speed Car GT-R